Moeder Suriname

Deze indrukwekkende documentaire vertelt het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Tessa Leuwsha's grootmoeder Fansi. Haar levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

dinsdag
02
jul '24
20:00
-

Moeder Suriname is een creatieve en aangrijpende documentaire gemaakt van vaak nooit eerder gebruikt archiefmateriaal over Suriname vanaf de afschaffing van de slavernij 1863 tot aan de onafhankelijkheid in 1975. Een meeslepend verhaal over een Surinaamse wasvrouw die streeft naar een beter leven voor haar kinderen.

De Surinaamse wasvrouw waar de film om draait is geïnspireerd op Fansi, de grootmoeder van regisseur Tessa Leuwsha.

Fansi’s verhaal begint in een verlaten dorp waar ze als huisslaafje opgroeide, nadat zij is afgestaan door haar witte moeder en zwarte vader. Wanneer Fansi zelf op jonge leeftijd moeder wordt en wordt verlaten door haar man, verhuist ze naar Paramaribo om haar kinderen een betere toekomst te bieden. Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten. Pas in haar laatste levensjaren maakt ze zelf de oversteek naar Nederland en ervaart ze de ontworteling van haar moederland.

Met inleiding door Roy Khemradj. Hij is na een werkzaam leven in Hilversum - NOS Radio, NPS, NTR en de Wereldomroep - een uitstapje naar de landelijke belangenbehartiging van de Surinaamse gemeenschap in Nederland en een uitstapje naar de levensbeschouwelijke Omroep Hindoe Media, zich vanaf 2015 gaan toeleggen op het schrijven van biografieën en levensverhalen, naast het geven van commentaar op- en het duiden van nieuwsontwikkelingen in Suriname. Inmiddels werkt hij nu aan zijn derde boek, de biografie van dr. ir. Franklin Essed, de grootste visionaire denker die Suriname ooit heeft voortgebracht.

Datum: 2 juli 2024
Aanvang:
20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Toegang: gratis

Trailer

Deze avond is een samenwerking van Gemeente Zeist, Initiatiefgroep herdenking afschaffing trans-Atlantische slavenhandel Zeist en CultuurZeist

Georganiseerd door:

Scroll naar boven